Combinatie waterontkalker met watervitaliser
Voordelen van de Kalkbreker waterontkalker
Waterontharder op zoutbasis
Werking ontkalker met een magneetsysteem
Vergelijking tussen de Kalkbreker waterontkalker en een zoutontharder
Vraag en antwoord over de Kalkbreker waterontkalker  
 

Wat is kalk?

Kalk is een witte stof die afkomstig is van afzettingen van schelpen die honderdduizenden jaren hebben plaatsgevonden en in de aarde voorkomen. Het bestaat uit twee mineralen, calcium en magnesium. Ons drinkwater, dat grotendeels van grondwater afkomstig is, bevat dan ook kalk.
 

Kalkaanslag

Gebieden met water waarin zich veel calcium- en magnesiumionen bevinden worden hard water gebieden genoemd. In deze gebieden ontstaat tijdens het verwarmen of het koken van water kalkaanslag (ketelsteen). Kalkaanslag is te herkennen als een witte aanslag op tegels, op kranen, in leidingen of in toiletten. Water met een hardheid vanaf drie Duitse graden veroorzaakt al hinderlijke kalkaanslag.
 

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Bij het verwarmen van water komt koolstofdioxide vrij, dat reageert met calciumwaterstofcarbonaat en magnesiumwaterstofcarbonaat in het water. Hierdoor ontstaat kalkaanslag als de vaste stof calciumcarbonaat (en door de aanwezige magnesiumionen ook magnesiumcarbonaat).
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterhardheid
 

Waarom is kalkaanslag een probleem?

 • Kalkaanslag (calciet) is een slechte warmtegeleider waardoor er sprake is van minder effectiviteit en meer warmteverlies bij bijvoorbeeld het gebruik van een c.v. of andere verwarmingselementen

 • U krijgt een hogere gasrekening. Een kalklaag is een isolator. Door de vernauwing van de waterleidingen door kalk kost het meer energie om het water te verwarmen: 1 mm kalklaag betekent 7.5% meer energiekosten, 1.5 mm - 15%

 • Deze kalkaanslag is bovendien schadelijk voor het verwarmingselement

 • Omdat zeep oplost in hard water is er meer zeep nodig om het water te laten schuimen
   

Kalkaanslag door water is een groot probleem in veel bedrijven en huishoudens  
 

Hoe werkt de Kalkbreker waterontkalker?

Simpel gezegd ontstaat kalkaanslag door het kristalliseren van de noodzakelijke en gezonde aanwezige mineralen calcium en magnesium (zie plaatje 1).
Deze 100% milieuvriendelijke ontkalker verandert op basis van een uniek, uitgebalanceerd flux magneetveld de bestaande kristalstructuur zonder elementen te onttrekken en zonder schadelijke stoffen toe te voegen. De (gezonde) kalkdeeltjes blijven opgelost in het water als oorspronkelijke calcium- en magnesiumdeeltjes (zie plaatje 3).

 

 

De kalkdeeltjes zullen niet meer neerslaan en hechten in leidingen en apparatuur. De minerale samenstelling van het water verandert niet. Alleen de negatieve effecten van kalkaanslag in allerlei apparaten, zijn voortaan verleden tijd. Er zal zich minder aanslag vormen op tegels en douchecabines.
Het kalkaanslag probleem is daarmee verminderd. Zeker als u de ontkalker combineert met een water vitaliser die een extra aanvullende ontkalkende werking heeft.

Aanslag van kalk is ruw en blijft zitten, na gebruik van de ontkalker wordt de nieuwe vorm van kalk fijner en kan het er gemakkelijker worden verwijderd met het schoonmaken van de douche.

Zelf heb ik een vitaliser voor het hele huis en een waterontkalker 22 mm.
Ik heb de badkamer schoongemaakt en ontdaan van de kalksteen en ben toen gaan kijken wat de ontkalker deed qua aanslag op de douchekraan. Er ontstaan na verloop van tijd nog wel wat kalkdeeltjes, maar dit is gemakkelijker met schoonmaken weg te halen – de kalk deeltjes zijn fijner en hechten minder dan zoals vroeger aan de ondergrond. Er is aanzienlijk minder aanslag, bij een waterhardheid van 10,4 Duitse graden in Groningen.


Jay Uijttewaal, eigenaar van Heerlijk Water
 

Update

21-08-2016
Het blijkt dat de vitaliser, zoals bij ons bekend, ook werkt tegen kalkaanslag. Een combinatie van de ontkalker en de vitaliser, of twee vitaliser's (waarbij de één klein kan zijn en de andere groot), geeft echter een duidelijke extra vermindering van aanslag. De effectiviteit is afhankelijk van de hardheid van het water.

Het voordeel van de ontkalker is dat deze makkelijk kan worden geplaatst in de meterkast op de waterleiding waardoor het effect in het hele huis aanwezig is en ook de leidingen worden schoongemaakt. Zeker een combinatie van een leiding-watervitaliser voor het hele huis is nuttig voor vermindering van kalkaanslag in het hele huis en de leidingen.

Een kleine vitaliser is een enkelpunts behandeling voor slechts 1 toepassing zoals douche-, kraan- of inbouw- watervitaliser. Daarbij wordt niet het kalk uit de waterleiding gehaald.
Een kalkbreker werkt ook altijd voor het gehele huis – en is voor beide opties perfect te combineren.

Neem contact met ons op voor advies in uw situatie.


Waterontharder op zoutbasis

Voor het volledig verwijderen van kalkaanslag.

Tegenwoordig heeft Heerlijk Water ook een waterontharder op zoutbasis in zijn assortiment, wanneer u veel last heeft van kalkaanslag is dit een oplossing die de kalkdeeltjes fysiek uit het water haalt. Op die manier heeft u geen enkele last meer van aanslag in de douche, kranenapparaten et cetera. De ontharder is instelbaar zodat er toch voldoende mineralen in het water aanwezig kunnen blijven.

We adviseren deze ontharder in gebieden met hard water, bijvoorbeeld boven de 8 of 9 Duitse graden. We kunnen deze zout ontharder zodanig instellen dat er toch voldoende kalk en magnesium in het water aanwezig blijft om het water een goede structuur te geven.Waarom is de combinatie van een waterontkalker met watervitaliser essentieel voor water met een goede kwaliteit en een hoge vitaliteit?

Deze waterontkalker vormt een prachtige combinatie met een watervitaliser. Zowel de ontkalker als de vitaliser laat de mineralen (dus ook de kalk) oplossen en maakt het water zacht, licht en dus gemakkelijk drinkbaar. In combinatie is het effect nog sterker waardoor er nog minder aanslag is.

 

De vitaliser brengt het water daarna in een harmonische trilling; er vormt zich een vitale structuur die bijdraagt aan een gezonder lichaam.

Als u alleen een ontkalker zou gebruiken heeft het magnetisch veld wat deze genereerd een belastend effect op de vitaliteit van het ontkalkte water. Het water vormt dan haakse structuren. Bij gebruik van een watervitaliser onstaan er structuren die er uit zien als harmonieuze vertakkingen. U kunt de verschillen in de structuur hieronder bekijken.

Informatie over de optimale combinatie van waterbehandelingen voor het beste drinkwater, zoals ontkalken, filteren en vitaliseren. 


Voordelen van de Kalkbreker waterontkalker

 • Werkt zonder zout, zonder stroom en is 100% onderhoudsvrij

 • Verandering van kristalstructuur van calciet naar aragoniet (dat beter oplost in water)

 • Minder kalkaanslag en oplossen van oude kalkafzetting in de buizen

 • De oppervlaktespanning van het water wordt lager, waardoor het oplossend vermogen van het water toeneemt en de mineralen opgelost bijven in colloïdale vorm en daardoor beter opneembaar en verwerkbaar zijn voor mens, dier en plant

 • Geen ruimteverlies in de meterkast

 • Eenmalige aanschaf

 • Slechts één systeem nodig voor het gehele huis

 • Levenslange technische (omruil)garantie

 • Vier maanden gebruik: niet goed geld terug garantie

 • De producent is ISO 9002, ISO 9001:2000/2008 en QA gecertificeerd

 • Besparing van €250,- tot €500,- per jaar mogelijk. Kijk in deze tabel voor allerlei soorten besparingen.

 • Geen drukverlies in de waterleiding

 • Geen fluitende leidingen/kranen meer

 • Minder vaak reinigen van whirlpool, jacuzzi en zwembad

 • Minder gebruik van vlokken, pH+, pH-, en chloor bij zwembaden, jacuzzi’s etc.

 • Minder gebruik van chemische schoonmaak- en onthardingsmiddelen

 • Maakt afzemen en drogen van douchecabine, ramen en auto’s overbodig

 • Lagere energierekening (tot 20% besparing mogelijk!)

 • Koffie en thee smaken beter

 • Water ruikt niet muf meer

 • Schone vaat zonder kringen en watervlekken

 • 30-50% minder zeep- en waspoedergebruik

 • Geen wasverzachter meer nodig

 • Onthardingszout in vaatwasmachine overbodig

 • Veel minder glansmiddel in vaatwasser nodig

 • Tot wel 20% besparing op energie bij verhitting en/of
  verwarming van water

 • Geen onnodige reparaties van apparaten door kalk en kalkaanslag

 • Geen vroegtijdige vervanging van dure apparatuur

 • Geen huidirritaties meer door kalk

 • Minder jeuk en huidirritatie na gebruik bad of douche

 • Geen schuurwerk meer in badkamer en keuken

 • Voorkomt glascorrosie

 • Voorkomt watervlekken op gelapte ruiten van bijvoorbeeld de auto  


Extra voordeel Kalkbreker waterontkalker:

Laag voor laag wordt de oude - reeds bestaande - kalkaanslag, ketelsteen of kalksteen afgebroken, tot het uiteindelijk in een fijne poedervorm (zie plaatje 2 boven) verdwijnt. Het verdwijnt vrijwel geheel met het spoelwater zonder verstoppingen te veroorzaken en nieuwe kalkaanslag krijgt geen kans meer (zie plaatje 3 boven). Zo wordt de oude kalkaanslag nagenoeg volledig verwijderd en nieuwe vorming van kalkaanslag heeft geen kans meer. De apparaten, leidingen en (warmte)elementen worden schoner en blijven vrijwel geheel aanslagvrij.
 

Montage Kalkbreker waterontkalker

Montage is meestal eenvoudig en gebeurt in de meterkast, meterput, kelder of technische ruimte, vrijwel altijd zonder zaag-, breek- of hakwerk.
 

Wat kost de Kalkbreker waterontkalker?

De prijs van deze ontkalker hangt af van het type buis, de dikte van de buis en de hardheid van het water.
 

Bepaal de beste oplossing voor uw situatie:


1) Kijk in uw meterkast of meterput waar de watermeter geplaatst is, of in het geval een appartement waar de hoofdleiding het pand binnenkomt.

2) Noteer van de (hoofd)waterleiding:
- buisdikte of diameter* (meestal 15 mm/"pinkdikte" of 22 mm/"duimdikte")
- materiaalsoort* van de buis (meestal koper, of overig zoals kunststof, alupex, rvs of ijzer) * let op: alleen de 8,5 cm buislengte waar de moduleopstelling geplaatst wordt is bepalend.

3) Bekijk op internet wat de waterhardheid in uw woonplaats is. (Bijvoorbeeld: waterhardheid Groningen)

4) Maak uw keuze: er is voor vrijwel iedere situatie een op maat gesneden oplossing voor hardnekkige kalkproblemen. In de tabel hieronder kunt u bepalen welke ontkalker u nodig heeft en hoeveel elementen.
 

Buis
materiaal

Diameter

Aantal
modules       

Totaalprijs

Koper/Kunststof/IJzer 

12 (3/8)

1

€ 249
bestellen

Koper/Kunststof/IJzer  

15 (1/2)

1

€ 249 
bestellen

Koper/Kunststof/IJzer

22 (3/4)

2

€ 469 
bestellen

Koper/Kunststof/IJzer 

28 (1 duim)

2

€ 469
bestellen


Garantie
U krijgt op deze Kalkbreker waterontkalker 4 maanden niet tevreden geld terug garantie en 25 jaar fabrieksgarantie op de werking.

   

Hoe lost het magneetsysteem de kalk op?

Door toepassing van het magneetsysteem slaat de kalk gedeeltelijk in kleine deeltjes neer en wordt vervolgens door het stromende water afgevoerd. In stilstaand water vormt de kalk vrijwel geen harde ketelsteen meer, maar een aanzienlijk zachter residu dat gemakkelijk met een poetslap of borstel kan worden verwijderd. In feite fungeert dit apparaat als een kalkconditionering bij de toevoer van de waterleiding. De mineralen die voor de kalkaanslag zorgen, zoals calciumcarbonaat, calciumsulfaat, magnesiumhydroxide, calciumfosfaat en silicaten, worden door deze magnetische behandeling niet verwijderd maar in zwevende oplossing gehouden. Dat wil zeggen, ze slaan niet hardkristallijn neer. In feite treedt er een wijziging van de kristalstructuur op.

Voorwaarde hiervoor is echter wel dat er periodiek een waterstroom door de behandelde leiding loopt. In feite biedt deze oplossing een permanente preventieve oplossing voor een hardnekkig probleem. De resultaten van het onderzoek alsmede het visuele effect worden bevestigd door de geraadpleegde en vermelde literatuurbronnen. 

 1. Lundager Madsen, H.E., Influence of magnetic field on the precipitation of some inorganic salts. J.Chr.Growth, 152, (1995) 94‐100 2. Alimi, F et all, Influence of magnetic field on calcium carbonate precipitation, Desalination 206 (2007) 164‐168 3. Botello‐Zubiate, M.E. et all, Influence of magnetic water treatment on the calcium carbonate formation and the electrochemical corrosion behavior of carbon steel., J.All.Comp 369, (2004) 265‐269 4. Fathi,a. et all, Effect of a magnetic treatment on homogeneous and heterogeneous precipitation of calcium carbonate, Wat.Res., 40 (2006) 1941‐1950 5. Gabrielle, C et all, Magnetic water treatment for scale prevention, Wat.Res., 35, (2001)3240‐3259 6. Kney,AD and S.A. Parsons, A spectrofotometer‐based study of magnetic water treatment: Assessment of ionic vs. surface mechanisms., Wat.Res., 40 (2006) 517‐524 7. Armiri.M e.a. On reduction in the surface tension of water duet o magnetic treatment, Coll.Surf.A 278 (2005) 252‐255 8. Kobe, S e.a. The influence of the magnetic field on the crystalllisation form of calcium carbonate and the testing of a magnetic water treatment system., J.M.M.Mat. 236, (2001), 71‐76 Bron: Wikipedia 

Vergelijking tussen de Kalkbreker waterontkalker en een zoutontharder

 

Eigenschappen

Kalkbreker
waterontkalker

Zoutontharder

Voorkomt dit systeem kalkafzetting in leidingwerk en warmwatertoestellen?

 

Ja

 

Ja

Kan het systeem zonder problemen in een vochtige ruimte geplaatst worden?

 
Ja

 

Nee

Verwijdert dit systeem bestaande kalkaanslag? *

 

Ja

 

Nee

Is het systeem onderhoudsvrij?

Ja

Nee

Is het systeem 100% vrij van energiekosten?

 

Ja

 

Nee

Is het systeem milieuvriendelijker dan een zoutontharder?

Ja

Nee

Blijven de noodzakelijke en gezonde mineralen in het water behouden?

Ja

Nee

Is het systeem storingsvrij?

Ja

Nee

Is het systeem aantrekkelijk geprijsd?

Ja

Nee

Kent het systeem een 25 jaar garantie op de professionele module?

 

Ja

 

Nee

Is het systeem eenvoudig en binnen 5 minuten zelf te monteren?

 

Ja

 

Nee

Wordt het systeem binnen 48 uur geleverd?

 

Ja

 

Nee

Kan het systeem gemakkelijk meeverhuizen?

 

Ja

 

Nee

Bespaart het systeem maximaal op uw gas- en elektranota? *

 

Ja

 

Nee

Heeft het systeem een onderhoudscontract nodig?

 

Nee

 

Ja


* Wist u dat kalk zo’n 300 keer slechter warmte kan geleiden dan koper, 180 keer slechter dan aluminium en 60 keer slechter dan ijzer? Dit betekent dat als er een kalklaag van 1 mm op de boiler zit, dit overeenkomt met een koperwand van 30 cm of een wanddikte van 6 cm ijzer.
Met andere woorden: om het water in een boiler of ketel te verwarmen waarin een kalklaag zit moet veel meer gas gebruikt worden om tot dezelfde watertemperatuur te komen. Conclusie: als u een ander ontkalksysteem aanschaft, blijft uw gas- en energienota onverminderd te hoog, de oude kalk gaat immers niet weg. 

 

Vraag en antwoord over de Kalkbreker waterontkalker

 

Hoe weet ik of wij thuis 'hard water' hebben?

Bekijk op internet wat de waterhardheid in uw woonplaats is. (Bijvoorbeeld: waterhardheid Groningen)

Als u witte aanslag ziet op glaswerk, in de douchecabine en op de spiraal of platte bodem in de waterkoker, dan heeft u zeker last van kalk in het water. Overigens is dit in 93% van de huishoudens het geval, kalk moet in het (drink)water aanwezig zijn - een kleine hoeveelheid is al genoeg om hinderlijk te zijn.


Mijn water is zacht of wordt centraal ontkalkt - toch heb ik nog steeds last van kalkaanslag. Hoe kan dit?

Door menig waterleidingbedrijf wordt gesuggereerd dat zacht of centraal ontkalkt water geen enkel kalkaanslagprobleem meer zou veroorzaken. Dit is niet waar. In het beste geval kan men de kalkproblemen verminderen. In het drinkwaterbesluit is vastgesteld (op advies van de gezondheidsraad 1982) dat de hardheid, bijvoorbeeld door centraal ontkalken, niet verder teruggebracht mag worden dan minimaal 5,6 oD (en de Wereld Gezondheidsraad adviseert zelfs nadrukkelijk een minimale hardheid van 8,5 oD). Dit ten behoeve van uw gezondheid, ter voorkoming van bijv. botontkalking, tandcorrosie, haaruitval, hart- en vaatziekten etc.).

De hoeveelheid kalk in het water wordt (iets) teruggebracht, maar absoluut niet geheel verwijderd en de uitwerking van de nog aanwezige (noodzakelijke) kalk blijft funest voor uw leidingen en apparatuur. Alleen de termijn waarop de schade ontstaat wordt (iets) uitgesteld. Daarnaast spelen de aanwezigheid van bepaalde organische en anorganische stoffen een grote rol bij het ontstaan van kalkaanslag. Deze kunnen de kalkvorming gedeeltelijk voorkomen of juist bevorderen. Vandaar dat u bij een (relatief) lage hardheid en bij centraal ontharden toch niet geheel van de bekende kalkproblemen af bent.
 

Is vier maanden garantie wel lang genoeg voor een goede test?

Als de waterontharder is geplaatst werkt het systeem direct. Daardoor merkt u de verbeteringen feitelijk al vanaf het eerste moment. Om u toch een zekerheid te geven hebben we een proefperiode van vier maanden continu gebruik aangehouden. Hiermee houden we bijvoorbeeld ook rekening met een eventuele vakantieperiode die tijdens de drie garantiemaanden kan vallen.

Voor een persoonlijke, nauwkeurige en vrijblijvende prijsopgave op maat van onze professionele producten hebben wij enkele gegevens nodig, zoals de diameter en materiaalsoort van de leiding, toepassing, apparatuur enz. Mail info@heerlijkwater.nl of vraag om een offerte via het contactformulier.
 

Stel dat de waterontkalker kapot gaat, krijg ik dan een nieuwe?

Wij zijn zo overtuigd van de kwaliteit van onze professionele waterontkalkers, dat u een 25-jaar technische (omruil)fabrieksgarantie krijgt. Dit kunnen wij waarmaken omdat in het kwaliteitssysteem dat gehanteerd wordt, elke module getest wordt alvorens de fabriek te verlaten. Al onze modules zijn overigens onderhoudsvrij, stootvast, veilig, gebruiken geen stroom en zijn hitte, vorst, stoot- en waterbestendig.
 

Krijg ik mijn geld terug als ik ontevreden ben?

Iedereen die na de eerste vier maanden continu gebruik ontevreden is over onze professionele Kalkbreker waterontkalker producten ontvangt na onbeschadigde terugzending zijn/haar aanschafbedrag voor de geleverde moduleopstelling retour.
 

Duurt het lang voordat de waterontkalker is geïnstalleerd?

Wij kunnen direct uit voorraad leveren en na betalingsontvangst heeft u de waterontharder binnen ca. 2 a 3 (werk)dagen in huis. De installatie zelf neemt doorgaans minder dan een paar minuten in beslag. Onze waterontkalkers worden standaard geleverd met een duidelijke montagehandleiding.
 

Ben ik na de aanschaf nog meer kosten kwijt?

Er zijn geen verdere kosten. Omdat het water een betere warmtegeleiding krijgt, zult u besparen op de stookkosten en aan water gerelateerde apparaten hebben geen last meer van slijtage als gevolg van kalkaanslag. De besparing kan wel oplopen van 250 tot 500 euro per huishouden per jaar, jaar in jaar uit. De ontkalker gebruikt geen stroom en is honderd procent onderhoudsvrij.
 

Hoe snel werkt de Kalkbreker waterontkalker?

Nadat het 'oude' water in uw leidingen is vervangen door het zachte water van de ontkalker merkt u vrijwel direct verschil (doorgaans binnen enkele dagen): het water voelt zachter aan, ruikt niet muf meer en ziet er weer helder en sprankelend uit. Glazen komen uit de vaatwasser zonder strepen en watervlekken, zelfs zonder het gebruik van glansmiddelen en u verbruikt tot dertig procent minder waspoeder. Binnen enkele weken heeft u alle voordelen zelf ervaren. Vanaf het moment dat u de Kalkbreker Waterontkalker heeft geinstalleerd zult u merken dat er geen nieuwe hardnekkige aangroei is van kalk. Ons advies is om voor gebruik de douche even helemaal schoon te maken en te ontkalken van oude aanslag. Zodat u het verschil kunt opmerken. Hoe langer de Kalkbreker Waterontkalker zijn werk doet, hoe duidelijker de resultaten worden en hoe meer hij onmisbaar wordt in uw huishouden.
 

Wat is de invloed van de waterontkalker op het milieu?

De invloed op het milieu is aanzienlijk. U heeft 30% tot 50% minder zeep en waspoeder nodig en geen glansmiddel en/of wasverzachter. Zout in de vaatwasser gaat veel langer mee. Uw energienota voor het verwarmen van water kan op den duur tot wel 25% afnemen omdat de verwarmingselementen, apparatuur en leidingen schoon worden gemaakt door de module en het water veel sneller warm wordt. De betere toevoer en afvoer (overlopen, riolering, etc.) van het water verhoogt de prestatie en levensduur van uw dure machines.
 

Is uw wateronthardingssysteem veilig?

Ja, honderd procent. De Kalkbreker waterontkalker werkt non-systemisch, dat wil zeggen, er worden geen gezonde elementen, mineralen of andere stoffen toegevoegd noch ontrokken aan de waterstroom. Ook komt de module of onderdelen van de module niet 1 op 1 in aanraking met het water. De aanwezige goede en gezonde bestanddelen in het water komen (nog) beter tot hun recht na plaatsing van een Kalkbreker waterontkalker. Onderzoek van KIWA (BTO 2000.01) heeft bevestigd dat dit systeem volledig veilig is; het systeem heeft namelijk geen invloed op het koperoplossend vermogen van de (binnenkant van de) waterleiding. Uit eigen onderzoek wisten wij dit reeds vele jaren.
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.